Nieuws

Pijlers Zeelandbrug worden kaal geschraapt.

23 August 2011

Voorzitter Daan van Doorn van de Producentenorganisatie Mosselcultuur heeft tijdens de jaarlijkse mosseldag zijn zorgen uitgesproken over de toekomst van de Zeeuwse mosselen. De sector kampt dit jaar met verschillende grote tegenslagen tegelijk. Grootste zorg is dat er voor het tweede jaar op rij helemaal geen mosselzaad is gevonden in de Oosterschelde en de voorraden teruglopen.

Daarom gaat het mosselbedrijf Gebroeders Kouijzer in Zierikzee vanaf volgende maand op een nieuwe manier mosselzaad vissen. Daarvoor hebben ze een nieuwe machine laten ontwikkelen. Die machine schraapt het mosselzaad van de pijlers van de Zeelandbrug (zie link).

Sdo heeft begrip voor de zorgen van de mosselsector maar wijst op de gevolgen van het schrapen. De fraai begroeide pijlers worden helemaal kaal geschraapt. Op de pijlers leeft een volledig ontwikkelde en zeer gevarieerde levensgemeenschap. De biodiversiteit is bijzonder rijk, omdat de pijlers tientallen jaren ongemoeid zijn gelaten. Deze levensgemeenschappen zullen volledig worden vernietigd. Daarmee gaat weer een belangrijk toevluchtsoord (refugium) verloren. En dat in een nationaal park (…)

Sdo stelt dat de opbrengst aan pijlermosselzaad niet bijzonder hoog zal zijn, omdat de levensgemeenschappen op de pijlers niet gedomineerd worden door grote hoeveelheden mosselzaad. De pijlers van de Zeelandbrug zijn immers geen MZI (mosselzaadinvanginstallatie), waarop zich massaal jonge mosseltjes vestigen.

Sdo vindt dat de mosselsector haar mosselzaad via genoemde MZI’s moet realiseren en de pijlers ongemoeid moet laten.

Link